Dlaczego cukier warto zastąpić ksylitolem?

Ksylitol, czyli cukier brzozowy jest zdrową alternatywą dla białego cukru. Nie dość, że zawiera on aż o 40 procent mniej kalorii od cukru i ma niższy indeks glikemiczny, to jeszcze działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie.

Jeśli dbasz o sylwetkę, a lubisz słodkości, ksylitol jest stworzony dla ciebie. Zamiast odmawiać sobie czegoś słodkiego, możesz sięgnąć po ciacho słodzone cukrem z brzozy. Będziesz miała przyjemność (kto z nas jej nie ma podczas jedzenie ;), a czas, którzy musiałabyś spędzić na siłowni, spalając kulinarne grzeszki, możesz spożytkować inaczej. Na przykład iść na randkę. Nie przekonaliśmy cię do ksylitolu? Poznaj więcej argumentów przemawiających za cukrem z brzozy.

Zacznijmy od tego, że ksylitol należy do alkoholi cukrowych, czyli węglowodanów o niskiej zawartości energetycznej, nie podnoszących poziomu glukozy we krwi. Wolniej wchłania się w przewodzie pokarmowych, ponadto jego metabolizm jest niezależny od wydzielania insuliny. Dzięki czemu jego indeks glikemiczny (IG 8) jest o wiele niższy niż w białego cukru. Dlatego właśnie ksylitol jest polecany osobom cierpiącym na cukrzycę, źle tolerujących glukozę, a także wszystkich tych, którzy są na diecie.

Czy wiesz, że cukier postarza skórę? 

Ksylitol powstaje z ksylanów, czyli polisacharydów występujących w ścianach komórkowych prawie wszystkich roślin. Cukier brzozowy najczęściej pozyskiwany jest z kory fińskiej brzozy. Do roślin bardzo bogatych w ksylany zalicza się również kukurydzę. Ksylany obecne są także niektórych owocach.

Kasylitol ma działanie:

PRZECIWGRZYBICZNE

Badania wykazały, że ksylitol dzięki temu, że stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową, hamuje rozwój bakterii i drożdżaków. Dlatego właśnie warto go stosować przy chorobach bakteryjnych i grzybicznych (np. kandydoza).

PRZECIWPRÓCZNICZNE

Ksylitol hamuje namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za psucie się zębów, a także szybko przywraca właściwe pH śliny. Dzięki temu żeby nie są narażone na działanie szkodliwych kwasów. Dlatego warto go podawać dzieciom zamiast białego cukru.

PRZECIWDZIAŁA OSTEOPOROZIE

Ksylitol zwiększa przyswajanie wapnia przez kości, dlatego polecany jest osobom starszym, które z wiekiem tracą gęstość kości. A także dzieciom, których układ kostny dopiero się kształtuje. warto dodać, że biały cukier wypłukuje wapń z organizmu.

Amerykańscy naukowcy z FDA (Food and Drug Administration) przebadali ksylitol pod względem toksyczności. Okazało się, że nie ma on żadnych właściwości toksycznych. Podobnego zdania jest Światowa Organizacja Zdrowa (WHO). Ale nie należy tez przesadzać z jego nadmiarem, ponieważ na początku stosowania może powodować lekkie biegunki.

Wszystkie nasze ciasta słodzone są właśnie ksylitolem. Słodycz naszych wypieków podkreślają także sezonowe owoce. Nie należy bać się cukru pochodzącego z owoców, ponieważ naturalny cukier, który zawierają, nie szkodzi. Ponadto są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów, a także błonnika pokarmowego.