Czy wiesz, że cukier postarza skórę?

Cukier rafinowany nie tylko tuczy, powoduje choroby serca, cukrzycę i nadciśnienie. Naukowcy dowiedli, że przyczynia się on także do przedwczesnego starzenia się skóry.

A wszystko przez proces, który dermatolodzy nazywali glikacją. Na czym on polega? Po zjedzeniu posiłku, który zawiera dużą dawkę cukru prostego, we krwi szybko wzrasta poziom glukozy. Insulina nie może przetworzyć tak dużej dawki glukozy. Zalegająca w organizmie glukoza przyłącza się do białek w naszych komórkach i niszczy je – także białka budujące skórę, czyli kolagen i elastynę. Ponadto w wyniku glikacji powstają cząsteczki nazwane AGE (advanced glycation end product). One również niszczą białka naszego organizmu.

Przede wszystkim cząsteczki te mają zły wpływ na kolagen i elastynę, będące podporą naszej skóry. Im więcej zdrowego kolagenu i elastyny w skórze, tym jest ona jędrniejsza, bardziej promienista i gładka, pozbawiona przebarwień oraz zmarszczek.

Cukru powinny unikać nie tylko panie, których cera zaczyna tracić jędrność, ale także nastolatki borykające się z trądzikiem. Nadmiar cukry w naszej diecie może powodować zaburzenia hormonalne i pogorszenie się stanu skóry trądzikowej.

Jeśli chcesz, by twoja cera była zdrowa i jak najdłużej młoda, unikaj cukru prostego w diecie. Zamiast niego korzystaj z ksylitolu lub stevii. Ksylitol ma 40 procent mniej kalorii niż cukier, pomimo, że jest od niego słodszy. Więcej o ksylitolu piszemy >>>>TUTAJ>>>> Nie powoduje on skoków poziomu cukru we krwi, dzięki czemu jest bezpieczny dla diabetyków i osób odchudzających się. Stevia jest rośliną, która mimo że jest bardzo słodka, w ogóle nie zawiera kalorii.

Wybieraj także produkty o niskim indeksie glikemicznym. Nie smaż, a gotuj lub piecz potrawy. Unikaj również produktów, które zawierają glukozowo-fruktozowy (wysokofruktozowy syrop kukurydziany, w skrócie HFCS).