A nam jest szkoda lata…i jagód

Dużą wagę przywiązujemy do tego, by nasze ciasta były lekkie, pyszne, a także kusiły zdrowymi owocami. Sezonowe owoce dodajemy do większości naszych wypieków. Lato upłynęło nam pod znakiem jagód. Dodawaliśmy je do serników, babeczek i tortów. Dlaczego tak bardzo le lubimy?

Jagody zawierają silne antyoksydanty, czyli związki, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. To właśnie wolne rodniki odpowiadają za starzenie się naszego organizmu i choroby. Dowiedziono, że jagody mają bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny. Na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli liście produktów zawierających dużo antyoksydantów, borówki są na szczycie, zaraz po aronii. Jagody w swoim składzie mają mirtylinę – antyoksydant, który uelastycznia naczynia krwionośne, a wraz z żelazem uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek.

Jagody zwierają dużą ilość polifenoli. To właśnie im zawdzięczają swą intensywną fioletową barwę. Antyoksydanty z tej grupy chronią przed nowotworami, mają także działanie przeciwzapalne.

Ale nie tylko antyoksydanty są powodem, dla którego stawiamy na jagody. Jak wiecie nasze bezcukrowe ciasta są zdrową alternatywą dla osób chorujących na cukrzycę. I wielu naszych klientów z tą chorobą chwali sobie nasze wypieki. Okazuje się, że jagody zawierają glikozyd, który obniża poziom glukozy we krwi, tym samym są polecane cukrzykom. Poza tym obniżają poziom cholesterolu we krwi. Chyba nie ma owocu, który tak bardzo jak jagody pasowałby do filozofii sugarfree 😉

Czy wiesz, że cukier postarza skórę? Więcej na ten temat>>>TUTAJ<<<

I jeszcze jeden powód, dla którego warto sięgnąć po nasz bezcukrowy sernik z jagodami. Otóż przez to, że jagody poprawiają ukrwienie tęczówki, wspomagają wzrok. Poleca się je osobom, które dużo czasu pracują przy monitorze komputera.

Niedługo sezon na jagody się skończy. Co zrobić, by zatrzymać je na dłużej? My przygotowaliśmy z nich konfitury, oczywiście posłodzone ksylitolem. Będzie można je kupić w naszej pracowni, która lada dzień się otworzy. I delektować się nimi w zimowe wieczory, marząc o nadejściu lata o kolejnego sezonu na jagody.